logo ČMKBK

Českomoravská komoditní burza Kladno působí dvě desítky let jako organizátor burzovních trhů s energetickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. Je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky a významným tržním místem pro obchodování dříví.

27.9.2023 EE NN 1R SSD CZ 2024 3.556 CZK/MWh <       27.9.2023 ZP MO 1R SSD CZ 2024 1.550 CZK/MWh >       26.9.2023 EE VN 1R SSD CZ 2024 3.455 CZK/MWh <       26.9.2023 PHM MON D CZ 2023 21.53 CZK/litr <       22.9.2023 ZP VO 1R SSD CZ 2024 1.457 CZK/MWh >        Aktuální kurz ČNB: 2.10.2023     USD 22,967     EUR 24,340     

Potraviny

Do komoditní skupiny Potraviny jsou v současné době zařazeny masomlékárenské výrobky a cukr.
Základní kvalitativní specifikace pro tyto komodity vycházejí obvykle ze specifikací, užívaných pro obchodování s nimi na světových burzách, na trhu zemí EU a hlavními tuzemskými producenty a zpracovateli.

 

 

Komodity Obvyklá kvalitativní  specifikace
Maso
Jatečný skot – SEUROP
Jatečná prasata – SEUROP
Hovězí čtvrtě přední – SEUROP
Hovězí čtvrtě zadní – SEUROP
Vepřové půlky – SEUROP
Mlékárenské výrobky
Máslo bloky 25 kg – CME; směrnice EU
Sušené odtučněné mléko – CME; směrnice EU
Sušené plnotučné mléko – směrnice EU
Cukr
Cukr bílý – ICE Sugar No. 11
Cukr surový – ICE Sugar No. 14

 

 

V aukcích vedlejšího trhu ČMKBK je možno k obchodování přihlásit i potraviny odlišných jakostních specifikací.

Maso

Do této skupiny patří jatečný skot, jatečná prasata, vybrané druhy hovězího masa – hovězí čtvrtě přední, hovězí čtvrtě zadní a vybrané druhy vepřového masa – vepřové půlky.

 

Mlékárenské výrobky

Do této skupiny patří máslo v blocích 25 kg, sušené odtučněné mléko a sušené plnotučné mléko.

Standardní jakostní znaky sušeného odtučněného mléka:
– protein: 36%
– laktóza: 52%
– zbytkový obsah vody: cca 4%

Standardní jakostní znaky sušeného plnotučného mléka:
– tuk: 26%
– protein: 25%
– laktóza: 38%

 

Cukr

Do této skupiny patří cukr bílý a cukr surový.

Ke standardním jakostním znakům cukru bílého patří zejména:
– minimální polarizace: 99,7°
– maximální vlhkost: 0,06 %
– maximální obsah invertního cukru: 0,04 %
– cukr musí být suchý, ve formě krystalů stejnoměrného zrnění, sypký

Ke standardním jakostním znakům surového cukru patří zejména:
– výtěžnost, vyjádřená pro bílý cukr: 92 %

 

Kontakty

Českomoravská komoditní burza Kladno
nám. Sítná 3127, 272 01 Kladno
Česká republika
Tel.: +420 312 818 040
e-mail: info@cmkbk.cz