Do komoditní skupiny Potraviny jsou v současné době zařazeny maso, mlékárenské výrobky a cukr.
Základní kvalitativní specifikace pro tyto komodity vycházejí obvykle ze specifikací, užívaných pro obchodování s nimi na světových burzách, na trhu zemí EU a hlavními tuzemskými producenty a zpracovateli.
Komodity | Obvyklá kvalitativní specifikace |
Maso | |
Jatečný skot | – SEUROP |
Jatečná prasata | – SEUROP |
Hovězí čtvrtě přední | – SEUROP |
Hovězí čtvrtě zadní | – SEUROP |
Vepřové půlky | – SEUROP |
Mlékárenské výrobky | |
Máslo bloky 25 kg | – CME; směrnice EU |
Sušené odtučněné mléko | – CME; směrnice EU |
Sušené plnotučné mléko | – směrnice EU |
Cukr | |
Cukr bílý | – ICE Sugar No. 11 |
Cukr surový | – ICE Sugar No. 14 |
V aukcích vedlejšího trhu ČMKBK je možno k obchodování přihlásit i potraviny odlišných jakostních specifikací.
Do této skupiny patří jatečný skot, jatečná prasata, vybrané druhy hovězího masa – hovězí čtvrtě přední, hovězí čtvrtě zadní a vybrané druhy vepřového masa – vepřové půlky.
Do této skupiny patří máslo v blocích 25 kg, sušené odtučněné mléko a sušené plnotučné mléko.
Standardní jakostní znaky sušeného odtučněného mléka:
– protein: 36%
– laktóza: 52%
– zbytkový obsah vody: cca 4%
Standardní jakostní znaky sušeného plnotučného mléka:
– tuk: 26%
– protein: 25%
– laktóza: 38%
Do této skupiny patří cukr bílý a cukr surový.
Ke standardním jakostním znakům cukru bílého patří zejména:
– minimální polarizace: 99,7°
– maximální vlhkost: 0,06 %
– maximální obsah invertního cukru: 0,04 %
– cukr musí být suchý, ve formě krystalů stejnoměrného zrnění, sypký
Ke standardním jakostním znakům surového cukru patří zejména:
– výtěžnost, vyjádřená pro bílý cukr: 92 %